Orvosi tanácsok

Orvosi tanácsok

Minden utazás elõtt tájékozódni kell, hogy az adott országban javasolt, vagy kötelezõ-e valamilyen védõoltás. Minden oltás megkapható Budapesten a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában (1097 Budapest, Gyáli u. 5-7.) Az oltóanyagok ára a gyógyszertárival megegyezõ, a tanácsadás és ellátás térítés ellenében vehetõ igénybe. Utazással kapcsolatos oltásokat a fõvárosi és a megyei ÁNTSZ Oltóközpontjaiban is végeznek. Az oltások egy része háziorvosnál is felvehetõ. Sárgaláz elleni oltást csak az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában adnak.


Hasmenés elkerülése

Sajnos, az utazók egy része szenved az utazása alatt hasmenéstõl. Ezek vírusok, baktériumok okozta bélfertõzések, hepatitis A, vagy étellel és vízzel terjedõ fertõzõ betegségek. Fontos szabály, hogy vezetékes vizet ne igyon! Némely országban pl. Brazília még fogmosáshoz is csak ásványvizet használjon! Gyümölcsöt mossa le és hámozza meg! Ne egyen nyers ételt és ne igyon italt, melyben jégkocka van!
Készüljön fel hasmenés következtében elveszített só pótlására! (Gyógyszertárban kapható Normolyt por)
 

Kígyómarás megelõzésére

Ne aludjon csupasz földön! A szabadban sötétedés után zseblámpával, bottal, hosszú nadrágban sétáljon és csapjon zajt!
 

Rovarcsípések és malária megelõzésére

A malária ellen hatékonyan védekezhetünk rovarirtóval. Bõrre és ruhára együttesen a leghatékonyabb. Maláriaveszélyes területen alváskor szúnyogriasztóval (külföldön legismertebb a Permethin) átitatott hálót használjon. Természetesen légkondicionált szállodában nem szükséges. Ne hagyja ki az orvos által elõírt malária elleni gyógyszer szedését. Pl. Delagil, Lariam, Doxyciclin. Terhes nõ és gyermek nem szedheti!
 

Tengerpartra utazóknak

Trópusi országokban délelõtt 11 és délután 15 óra között kerülje a napozást, vagy használjon magas faktorszámú napozó készítményt. Bõrét többször kezelje vele. Mindig legyen kéznél elsõsegélycsomag. Hordjon természetes anyagból készült lenge ruhát. Vigyen magával melegebb holmit, estére szüksége lehet rá.
 

Várandósoknak

Indulás elõtt nõgyógyászati vizsgálat javasolt, szükséges lehet errõl egy angol nyelvû igazolás! Általánosan érvényes, hogy a 30. terhességi hét fölött a légitársaságok visszautasítják a szállítást! Hosszú repülõút alatt óránként 10 percet sétáljon. Mindig tájékozódjon a legközelebbi kórház címérõl, telefonszámáról. Terhesség elsõ 3 hónapjában vakcina nem adható. Pl. sárgaláz elleni oltás
 

Általános: mindig tartson útlevelében kis kártyát, mely a legfontosabb egészségügyi adatokat tartalmazza: vércsoport, gyógyszerérzékenység, gyógyszerek, szálloda címe, csoportvezetõ neve, telefonszáma.